Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Ξεκαθαρίστε την πολιτική σας για τα αεροδρόμια

Ξεκαθαρίστε την πολιτική σας για τα αεροδρόμια

Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό
Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και των ελληνικών πολιτικών αεροδρομίων, ζητά από την κυβέρνηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης της Αλέκας Παπαρήγα έχει ως εξής:
«Εντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξαιτίας πληροφοριών για ιδιωτικοποίηση κρατικών αεροδρομίων με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό τους ή τη δημιουργία νέων ιδιωτικών αεροδρομίων, όπως επίσης και την παραχώρηση της Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας σε παρόχους ιδιώτες.
Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική δικαιολογεί πλήρως την παραπάνω ανησυχία. Οπως είναι γνωστό, η κατάργηση της Ενιαίας και Δημόσιας ΥΠΑ έχει ήδη συντελεστεί με τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Εποπτικής Αρχής Αεροναυτιλίας (ΕΕΑΑ) ανεξάρτητης από τον πάροχο υπηρεσιών Αεροναυτιλίας, που σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς "θα οργανωθεί με βάση τους νόμους της αγοράς". Ακόμα, είναι γνωστό ότι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός είναι γεγονός, που σημαίνει απώλεια εθνικού εναέριου χώρου. Στα αεροδρόμια ο πρώτος αερολιμένας της χώρας, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, είναι ένα γερμανικό αεροδρόμιο που έχει μετοχοποιηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (για εργαζόμενους και τη χώρα) και έχει εξαγγελθεί η ίδρυση ιδιωτικού αεροδρομίου στην Κρήτη (Καστέλι) κατά τα πρότυπα των Σπάτων.
Η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση, πρώτα και κύρια των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας και Κω, που είναι οι οικονομικοί αιμοδότες των υπολοίπων, και η λογική του κέρδους θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμολογίων, σε άρνηση κάλυψης κοινωνικών αναγκών (κάλυψη νησιών - «άγονων» περιοχών - αεροδιακομιδή ασθενών - έρευνα και διάσωση κ.ά.), σε ανατροπές στα εργασιακά - εισοδηματικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, σε μείωση των εγγυήσεων για την ασφάλεια των πτήσεων.
Σοβαρές ανησυχίες γεννιούνται και από το γεγονός ότι ο Εναέριος Χώρος και τα αεροδρόμια αποτελούν μέρος της εθνικής κυριαρχίας και σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός για τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: